Stream Honesty of The Hopeful
Buy Honesty of the Hopeful

 

 

Dieter van der Westen – Eric van der Westen Acoustic duo

“Prachtig verstilde Folkliedjes en swingende Americana”

“Neder-Americana op zijn allerbest.”

“Internationale klasse”

De veelzijdige broers Dieter van der Westen en Eric van der Westen schreven tijdens de coronacrisis voor de eerste keer samen een album met nummers over onbevangenheid en hoop met de titel “The Sun Will Rise Again.”
Het album dat ze presenteerden vanuit de grote zaal van Paradiso in Amsterdam werd met veel lof ontvangen in de Nederlandse en Vlaamse pers. Zo zei o.a. Realrootscafe.com: “Dit album schreeuwt om live gehoord te worden.”MPodia.com sprak van: “Internationale klasse.” Lust for life magazine was verrast door de “sterke Americanaliedjes” en Heaven music magazine classificeerde het als “Neder-Americana op zijn allerbest.”
Op het akoestische duo-album ‘The Sun Will Rise Again’ zingt Dieter en speelt hij akoestisch gitaar, dobro en mondharmonica. Eric bespeelt de contrabas en is samen met Dieter verantwoordelijk voor de arrangementen. Van de elf nummer zijn er acht geschreven door Dieter, drie ervan zijn ‘traditionals’. Alle nummers op het album spelen de broers met zijn tweeën, met uitzondering van de traditional ‘Erie Canal’, waar een gastrol voor Ferdi Lancee (VOF de Kunst, Gare du Nord) is weggelegd op akoestisch gitaar.
Onder zijn eigen naam schrijft en produceert Dieter al langer Americana en folkmuziek die hij o.a. met de zes koppige Dieter van der Westen band uitbrengt. Zijn muzikale achtergrond ligt echter in de Noord-Afrikaanse muziek, al meer dan 20 jaar is hij bandleider en bassist van Kasba, waarmee hij over de hele wereld speelt. Eric is groot geworden in de jazz en lichte muziek, is een van Nederlands bekendste bassisten en speelde op grote en kleine podia met artiesten van wereldformaat.
In duo bezetting brengen Dieter en Eric hun stille liefde voor Americana naar voren in een kleine, intieme setting. Van verstilde Rootsfolk liedjes tot groovende Americana.

Bezetting:
Dieter van der Westen: zang, akoestisch gitaar, dobro en mondharmonica
Eric van der Westen: contrabas en backing vocals

Dieter van der Westen Band

Na het jubelend ontvangen debuut album Me and You (2018) ontwikkelt de Dieter van der Westen band zich op muzikaal en ook op persoonlijk vlak. In de corona crisis ligt de live scene op zijn gat, maar de broers Dieter en Eric van der Westen gebruiken de tijd om nieuwe nummers te schrijven voor hun akoestisch duo album dat ze in 2021 in de grote zaal van Paradiso presenteren, maar ook om nieuwe tracks voor de band te arrangeren en te zoeken naar de juiste sounds bij de verschillende nummers. Het nieuwe album Honesty of the hopeful is daar het resultaat van en is een ode aan iedereen die er op een eerlijke manier het beste van maakt in het leven en de moed niet opgeeft. De melodieën op Honesty of the Hopeful zijn eenvoudig en haken in op de thema’s van de teksten, soms energiek en enthousiast, soms tragisch en meeslepend. Groovende Amerikaanse uptempo folkritmes zijn verwerkt in het album en worden afgewisseld met trage Tom Waits achtige balads en folk-soul achtige songs. Alles aan elkaar gevlochten met authenticiteit, eerlijkheid en hoop van de makers dat het allemaal weer de goed kant op gaat met deze wereld. De Dieter van der Westen Band is in 2017 opgericht door de broers Dieter en Eric van der Westen die daarvoor beiden onafhankelijk van elkaar een eigen muzikale carriere hebben in de Wereldmuziek en de Jazz muziek. Dieter van der Westen is componist en tekstschrijver van de nummers en is in zijn schrijven beïnvloed door Neil Young, Bruce Springsteen, Mark Knopfler, en Tom Waits wat zeker te horen is, maar met zijn achtergrond in de Noord-Afrikaanse muziek combineert hij het met ritmes en klankkleuren van artiesten als Khaled en Manu Chao. Dit geeft een eigen en specifiek karakter aan de band. De bandsound wordt aangevuld met de muzikale invloeden van de verschillende bandleden; Dieters broer Eric van der Westen werkte onder andere als bassist bij de Turkse poplegende Sezen Aksu, Martin Fondse en de Braziliaanse topartiest Lenine, gitarist Aron Raams speelde onder andere bij Gare du Nord en Paul de Leeuw, drummer Gijs Anders van Straalen is ook te vinden in de band van Wouter Hamel en bij Iris Hond. Joost Abbel schrijft zijn eigen liedjes onder het pseudoniem Johnny, speelt banjo en dobro en is daarnaast ook bandlid van Zorita en Juan Juan. Violiste Mirte de Graaff speelt met haar groep Last Thursday en in de band van Jasper Schalks.